Zomrel gruzínsky režisér Otar Iosseliani

19.12.2023 Celý región

Tbilisi 19. decembra (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel oceňovaný gruzínsky režisér Otar Iosseliani, známy ako predstaviteľ nekomerčného autorského filmu. S odvolaním sa na vyhlásenie jeho francúzskeho filmového distribútora Les Films du Losange o tom informoval denník The Guardian.

Iosselianiho filmy boli známe svojou fantáziou a ironickým odstupom. Väčšinu z nich nakrútil vo Francúzsku, kde prežil veľkú časť života a kde mohol natáčať aj snímky, ktoré boli niekedy otvorene kritické voči Sovietskemu zväzu.

Vo Francúzsku vznikol aj film Milenci luny, ktorý získal špeciálnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach. Bolo to prvé zo série víťazstiev v Benátkach pre Iosselianiho filmy.

Iosseliani získal v roku 1999 aj cenu Louisa-Delluca za film Zbohom, môj sladký domov, v ktorom si aj zahral - a to rolu veselého manžela a otca alkoholika.

V roku 2000 tiež viedol jednu z porôt filmového festivalu v Cannes.

A v roku 2002 prevzal na filmovom festivale v Berlíne dve ceny vrátane Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu za film Ráno v Benátkach (Lundi matin).

Hold zosnulému režisérovi vzdal aj gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Podľa neho mal "Otar Iosseliani svoj vlastný štýl, ktorý je charakteristický len pre veľkých filmových režisérov."
 

Vyberte región

mark